Diety w chorobach
Dna moczanowa (podwyższony kwas moczowy), dyslipidemia (niewłaściwy profil cholestrolowy i trójglicerydów), cukrzyca, insulinooporność, podwyższone parametry wątrobowe. Wymienione choroby związane są z błędami żywieniowymi i niewłaściwym stylem życia. Pacjenci otrzymują ode mnie wsparcie w zakresie ułożenia indywidualnej diety, listy produktów dozwolonych i do eliminacji. W trakcie konsultacji edukuję z zakresie zmiany nawyków. Dieta jest nieodzownym uzupełnieniem leczenia lekarskiego i skraca powrót do zdrowia i utrzymanie dobrego samopoczucia.
Jelita i żołądek: SIBO, ZJD, refluks
Posiadam duże doświadczenie w prowadzeniu pacjentów ze schorzeniami jelit i żołądka. Dieta, w zależności objawów, przeważnie wymaga eliminacji niektórych produktów lub całych grup produktowych. Ze względu na eliminację konieczne jest znalezienie uzupełnienia w przyjaznych produktach, które nie spowodują niedoborów pokarmowych. Od kilku lat z sukcesem prowadzę wszystkie etapy diety w lowFODMAP. Wsparcie dietetyczne dotyczy pacjentów z SIBO leczonych antybiotykami jak również tych, którzy wybierają protokół ziołowy.
Żywieniowe wsparcie hormonów
Układ hormonalny jest niezwykle delikatny i wiele czynników żywieniowych może negatywnie na niego wpływać. W wyniku niewłaściwego stylu życia, dziedzictwa genowego i odżywiania może dojść do naruszenia równowagi i powstanie schorzeń takich jak: PCOS, insulinooporność, zespół androgenny, niedoczynność tarczycy.
Odpowiednio dobrana dieta, bogata w wybrane składniki pokarmowe jest idealnym wsparciem w leczeniu tych schorzeń. W trakcie spotkań omawiane są konieczne modyfikacje, dzięki którym decydowanie szybciej pacjentka odpowiada na leczenie farmakologiczne.